Kultur

Absolut gehör i lågmäld akt om liv och död

SvD Kultur - 52 minuter sedan
I sin nya monolog tar författaren Niklas Rådström med publiken ner i havets djup, men ger oss också hopp om livets mening. Andreas T Olsson mejslar fram humor i allvaret.

2 frågor om språket - försålda och nazislaktare

DN Kultur & Nöje - 57 minuter sedan
Försålda har en ålderdomlig klang Vad har egentligen ordet försålda för betydelse? Är det någon skillnad mot sålda? Jag började fundera när jag såg en skylt på p-platsen med ordet förhyrd, som i mina öron betyder hyrd i förväg, inte bara hyrd. Är det någon betydelseskillnad mellan försåld-såld och förhyrd-hyrd.

Språkkrönika: En öl gav bättre uttal

DN Kultur & Nöje - 1 timme sedan
SPRÅKKRÖNIKA. Att lite öl skulle vässa förmågan att tala ett främmande språk låter kanske som en vanföreställning som borde avta i takt med att promillehalten i blodet sjunker. Men så är det inte. Måttliga mängder alkohol förbättrar faktiskt uttalet.

Fortsatt usel kvinnorepresentation i svenska nyhetsmedier

DN Kultur & Nöje - 1 timme sedan
Kvinnor är fortfarande kraftigt underrepresenterade i de svenska nyhetsmedierna, visar Rättviseförmedlingen. Andelen svenskar med utomnordisk bakgrund har dock ökat med knappt fem procent sedan 2016.

Camilla Läckbergs barnvägran med Simon

Expressen Nöje - 2 timmar sedan
Författaren Camilla Läckberg och hennes Simon Sköld gifte sig på ett överraskningsbröllop i juni, och har dottern Polly tillsammans.Men Camilla Läckberg stänger dörren till att dottern ska få ett småsyskon i framtiden.- Nej vi är jättenöjda, och Simon är också väldigt nöjd med ett biologiskt, säger Camilla Läckberg i podcasten "Nemo möter en vän".]]>

Kärlek marinerad i ryskt vemod

SvD Kultur - 2 timmar sedan
Svetlana Aleksejevitj förvaltar ett enormt förtroende när hon får folk att berätta om sin ofta olyckliga kärlek. Joanna Persman grips mest av det som förblir outsagt i Nobelpristagarens och Staffan Juléns film.